El Consell Català del Moviment Europeu commemorarà els 50 anys del Tractat de Roma
2007-01-23

Els 50 anys del Tractat de Roma signat l’any 1957 i mitjançant el qual es van instituir les primeres bases del procés de construcció europea seran commemorats pel Consell Català del Moviment Europeu amb una sessió solemne que amb el títol “Del Tractat de Roma als nostres dies” tindrà lloc dilluns vinent, 29 de gener, a la seu del Parlament de Catalunya.

 

L’expresident Jordi Pujol pronunciarà una conferència sobre “50 anys dels Tractats de les Comunitats Europees: èxits, reptes i mancances de la Unió Europea”. El següent orador serà el secretari d’estat per la Unió Europea, Alberto Navarro, amb el títol “Nous escenaris pel Tractat que estableix una Constitució per a Europa”. Finalment, Paul Demaret, rector del prestigiós Col·legi d’Europa de Bruges, parlarà sobre “L’esperit fundacional de les Comunitats Europees: balanç dels 50 anys. Com es pot aplicar de cara al futur?”.

 

El senador i president de la LECE, Carles Gasòliba, la secretària per a la Unió Europea, Anna Terrón, i el ministre d’Afers Exteriors, Cultura i Cooperació d’Andorra, Juli Minoves, seran els encarregats de presentar als tres conferenciants.

 

La sessió solemne al Parlament de Catalunya s’iniciarà a les nou del matí amb unes paraules de benvinguda d’Higini Clotas, vicepresident primer del Parlament, i de Joaquím Llimona, president del Consell Català del Moviment Europeu.

 

Al migdia, després de les tres conferències, Pere Puig, catedràtic d’Economia d’ESADE, valorarà les conclusions i Anna Terrón, secretària per a la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, pronunciarà el discurs de cloenda.

 

El Moviment Europeu Internacional fou fundat l’any 1948 a L’Haia, com a organització multipartidista que treballa per a la integració europea, i ha jugat un paper decisiu en la creació del Consell d’Europa i de les Comunitats Europees. Els seus primers presidents foren Léon Blum, Winston Churchill, Alcide de Gasperi i Paul-Henri Spaak.  El President actual és Pat Cox.

 

El Consell Català es va constituir aviat a Paris l’any 1949, amb la participació entre altres d’Heribert Barrera i Anton Cañellas. Un cop legalitzat a Catalunya n’han estat Presidents Enric Adroher, Joaquim Molins, Jordi Garcia-Petit, Francesc Homs, Eduard Sagarra, Josep Verde i Aldea i Joaquim Llimona, que és l’actual.

 

El CCME agrupa ajuntaments, associacions, centres d’ensenyament universitari, col·legis professionals, empreses, partits polítics i sindicats, i treballa en la defensa dels ideals europeistes. Com actes més destacats durant l’any organitza el Concert del dia d’Europa, la Setmana d’Europa als municipis i aquestes jornades de debat al Parlament de Catalunya.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones