Robert Amsterdam: “el govern de Rússia està treballant per distorsionar la veritat”
2005-11-08

A Rússia, el govern està treballanat per distorsionar la veritat, i per això utilitza la televisió, els tribunals i el que calgui” ha dit l’’advocat canadenc Robert Amsterdam durant la conferència que ha pronunciat avui sobre “Estat de dret, drets humans i multinacionals” a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. L’acte ha estat presentat per Josep Maria Castellà, professor de Dret Constitucional a la mateixa facultat.

 

Amsterdam participa a la defensa de l’antic dirigent de la petrolera russa Yukos, Mijail Khodorkovski, motiu pel qual s’ha instal·lat a Londres com a consultor col·laborador de la prestigiosa firma Olswang.

 

Robert Amsterdam lluita davant organismes internacionals com el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg per tal que s’anul·li la sentència de presó imposada al seu client, que compleix actualment una condemna de set anys a la Sibèria.

 

Aquest lletrat, que ha parlat davant més de 50 estudiants de Dret, bàsicament del programa internacional Erasmus, s’ha manifestat molt crític sobre el funcionament del sistema judicial rus, mediatitzat pel poder polític i els grans oligarques, i ha manifestat que es troba a Espanya, “perquè vull saber on està el govern d’Espanya quan des del govern de Rússia s’està calumniant”.

 

“El silenci dels governs d’Europa –ha dit Amsterdam- també els fa culpables” i ha afegit “en temes de corrupció, la situació de Rússia és com la de Nigèria”. Ha posat en dubte que existeixi un veritable estat de dret al règim de Moscou. Sobre aquesta qüestió també a dit “han deixat caure l’estat de dret a Rússia a l’acceptar que la proximitat del poder és més important que l’experiència”.

 

Crític amb la dereiva empresa pel president rus, Amsterdam ha afegit amb contundència “és mister Putin qui ha de ser jutjat per Txetxènia i pel que està passant a Rússia”, lliurada a una oligarquia.

 

Robert Amsterdam, cofundador del bufet Amsterdam&Peroff, amb seu a Toronto (Canadà), porta 25 anys d’experiència en litigis i arbitratges relacionats amb el dret del comerç internacional.  És membre dels col·legis d’advocats de Nova York i Cleveland, membre també del Col·legi d’Advocats de Canadà i de l’Associació Internacional de l’Advocacia, ha estat designat per la revista britànica The Lawyer com un dels cent millors advocats al Regne Unit l’any 2005.

 

Amsterdam ha representat governs i multinacionals en casos de gran rellevància a països tan diversos com Hongria, Nigèria o Ghana. El seu bufet ha estat pioner a l’àrea de les multinacionals i els drets humans. A l’actualitat, treballa en disputes judicials a Veneçuela i Guatemala i a arbitratges a Europa i Sud-amèrica.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones