Ferruccio de Bortoli defensa l’exclusivitat de l’activitat de mercat
2007-04-16

El director del diari italià Il Sole-24 Ore, Ferruccio de Bortoli, es posiciona a favor de l’activitat del mercat “que donarà campions europeus o globals” davant les proteccions nacionals i les “relacions personals o polítiques”. A aquesta conclusió ha arribat durant el transcurs d’un dinar-debat organitzat per la Fundació Catalunya Oberta, conjuntament amb l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa, que s’ha celebrat aquest migdia.

 

Després de la introducció feta pel president de la Fundació Catalunya Oberta, Joan Guitart, i de la presentació del convidat que ha fet el patró de la mateixa i director del diari Avui, Vicent Sanchis , Ferruccio de Bortoli ha començat el seu discurs fent avinent que a la Unió Europea un cop semblava que s’havia acabat el procés de privatitzacions, emergeixen nous impulsos per augmentar el poder públic.

 

Després d’afirmar que l’Estat ha de garantir allò que és d’interès nacional, el director d’Il Sole-24 Ore s’ha qüestionat què significa aquest extrem, sobretot quan es relaciona amb la titularitat d’algunes empreses de sectors determinats. Així, per fer palès els seus dubtes sobre fins on ha d’arribar la llibertat empresarial, en sectors com els serveis, davant els beneficis de cara la població, ha posat l’exemple de la companyia gasística russa Gazprom i ha recordat que “teníem justament por dels míssils soviètics, però ara subvalorem el perill del fet que Moscou pugui apagar la llum en una gran part d'Europa o fins i tot fer xantatge en el subministrament com ha fet amb Ucraïna. Allà la Revolució Taronja també ha estat apagada així. Amb el gas” , després de posar un cas paral·lel amb les reticències que provocaven l’OPEP i els països productors de petroli i assenyalar que ara s’està creant una nova OPEP entre Moscú i Alger “i nosaltres no fem res”. També s’ha preguntat com reaccionaríem davant una possible oferta xinesa d’operadors que arribin amb preus irrisoris i poc respecte amb els drets laborals i humans ha afirmat que no existeix "solament la por de l'immigrant sense diners que desembarca a les costes mediterrànies, sinó també la de l'avió privat i capitals infinits”, encara que sobre el cas xinès també ha dit que “Itàlia i Espanya poden fer entrar aquest país en un cercle econòmic virtuòs”.

 

D’altra banda, Ferruccio de Bortoli ha fet palès que “Europa s’està tancant una mica; les polítiques antimonopolistes semblen més febles, la coordinació de les autoritats, més difícil” però també que “on hi ha un fort estat de dret una forta cultura de mercat, una gran identitat nacional i cultural, els perills no existeixen. La propietat es doblega als costums del país sense estar-hi obligada”.

  

Pel que fa la imatge que hi ha al país transalpí d’empreses espanyoles com Abertis, el convidat ha assegurat que aquesta és molt elevada i que l’estructura empresarial espanyola a Itàlia és “punt de referència” perquè, al capdavall, “el que interessa és la gestió empresarial; els bons resultats. Si els actors econòmics són creïbles, el passaport no compta”. Per això, davant la possible fusió entre Abertis i Autostrade, De Bortoli opina que davant les dificultats polítiques “a la fi prevaldran els nous mercats”.

 

Aquest dinar-debat ha estat organitzat per la Fundació Catalunya Oberta, conjuntament amb l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones