Feliciano Fuster: “La societat s’ha de preparar per viure amb menys energia”
2006-10-24

El President d’Honor d’Endesa, Feliciano Fuster; ha advocat perquè “la societat es prepari per viure amb menys energia” en el dinar-debat organitzat per la Fundació Catalunya Oberta en què, paral·lelament, s’ha presentat l’”Informe sobre l’Energia” que ha elaborat l’entitat. El president de la Fundació, Joan Guitart, en la presentació de l’acte ha senyalat que l’informe s’ha dut a terme en un context en que “calen mesures urgents per evitar una fallida elèctrica”.

 

Per la seva banda, Fuster ha senyalat que, en l’actual situació de privacitat de les empreses energètiques pesen més els interessos dels accionistes que els dels usuaris, amb els problemes que això comporta. “Els interessos dels usuaris s’han de protegir i han d’estar regulats”, ha dit, tot afegint que “els costos creixen, els preus creixen, però no ho poden fer els marges”. Així, ha advocat per penalitzar el consum a fi de desincentivar-lo.

 

De la mateixa manera, ha celebrat que avui hi hagi una sensibilitat social pel que fa l’ecologia que no havia existit mai , perquè “si no es volen solucionar els problemes de la humanitat anem cap un forat negre, encara que els països més poderosos donen l’esquena a aquesta realitat”. En aquest sentit, ha afegit que, “el que abans era una manca de recursos ara és un problema de supervivència i és que entre les causes que frenen l’aparició de combustibles fòssils cal esmentar el comportament abrupte que tenim amb el clima”. Per això, “ens hem d’autolimitar. Ni els governs ni el conjunt de la humanitat actuen amb lògica pel que fa la salut”.

 

Feliciano Fuster ha fet una aporta per les energies renovables, tot i advertir que “són necessàries, però no suficients” i també s’ha posicionat per la instal·lació raonable de centrals eòliques. L’energia nuclear ha estat valorada positivament pel President d’Honor d’Endesa -“abans n’estava en contra perquè els problemes que generava no tenien solució, però ara sí, per bé que en cal un concepte diferent perquè abans el preu del kw/h era barat i ara és car- i, concretament, ha expressat la seva fe en la energia de fusió “sense gairebé residus ni necessitat de combustible”. De fet, ha dit, “la fusió i/o fissió són inevitables però cal ser prudents amb qualsevol substitució”.

 

Preguntat per la qüestió de l’OPA d’Endesa sobre Iberdrola, Feliciano Fuster ha estat taxatiu: “els problemes fonamentals són uns altres” i també ha mostrat les seves reticències a la intervenció d’empreses constructores en el negoci energètic, bàsicament “perquè les circumstàncies, en aquest negoci, són molt diferents”.

 

Com a convidat als dinars-debat, Feliciano Fuster segueix una tradició de la Fundació Catalunya Oberta que ha comptat, al llarg de les diferents edicions, amb personatges de la talla del politòleg i escriptor Jean-François Revel, els editorialistes del Corriere della Sera, Giovanni Sartori i Sergio Romano, el cap d’opinió financera del Financial Times, Martin Wolf, l’assessor presidencial nord-americà Robert Kagan, el professor Xavier Sala-i-Martín, el membre de la Cambra dels Lords britànica i sociòleg Ralph Dahrendorf, el polític Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón, el presentador del programa de la RAI italiana Porta a porta, Bruno Vespa i l’escriptor Baltasar Porcel.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones