Herrero de Miñón reclama un pacte bilateral entre Catalunya i Espanya
2006-02-08

El polític Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón ha advocat per una relació pactada i bilateral com a via òptima per aconseguir l’encaix de Catalunya amb Espanya, tot partint de la base que aquest pacte exclou interpretacions unilaterals i que “és un compromís de seguir pactant dia a dia”, per això, fins i tot “caldria plantejar la configuració del Tribunal Constitucional”. Alhora, ha insistit en diversos moments del seu discurs en la necessitat d’exercir la pedagogia de cadascuna de les parts en vers l’altra, atesa la necessitat de fer comprendre cadascuna de les realitats, en el seu discurs sobre “Catalunya a l’Estat, una relació a pactar”. Aquestes paraules, les ha pronunciat en el transcurs d’un dinar-debat ofert per la Fundació Catalunya Oberta.

L’acte ha començat amb les una introducció per part del president de la Fundació Catalunya Oberta, Joan Guitart, qui ha definit el polític madrileny com algú que “personifica l’esperit de diàleg que tanta falta ens fa”. Posteriorment, en la presentació del convidat, Macià Alavedra ha ressaltat d’Herrero de Miñón el fet que “pensa constantment en l’encaix de Catalunya amb Espanya, en la seva condició d’espanyolista d’una altra Espanya: de l’Espanya real”, en contraposició a aquells que no volen que aquesta relació es produeixi si Catalunya manté la seva idiosincràsia.

El convidat ha començat ressaltant la necessitat que Catalunya se senti “còmoda” perquè sinó “s’entra en una situació de crisi que pot esclatar”. També ha considerat que “Catalunya és una nació perquè les nacions no s’inventen; hi ha una llengua, una cultura, un Dret... I això també ho diré en la conferència que faré el proper dia 18 a Segòvia”.

Segons la seva opinió, pels catalans Espanya podria ser, “com va dir Jordi Pujol ‘una realitat entranyable’ perquè no els és tan aliena com altres realitats nacionals”. En aquest sentit, s’ha mostrat favorable a la implicació de Catalunya en el govern d’Espanya “perquè així Catalunya sentirà Espanya com a més propera i també tindrà més garanties”.

Pel que fa el nou Estatut, creu “l’acord Zapatero-CiU és un gran pas endavant que s’ha d’administrar amb prudència” i per tant que serà molt millor que el del 79, “que ja era bo”, i sobre el dèficit fiscal ha apostat “tres contra u a que existeix però no és tan gran com es diu. Potser si el poséssim sobre la taula, uns i altres veuríem que se’n pot parlar sense tanta crispació”.

Finalment, ha elogiat la tasca del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero per com ha enfocat el tema basc i català davant l’oposició fèrria de diversos agents i també d’alguns elements del seu partit.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones