Jean-Louis Blanc afirma que l’aigua del Roine podria arribar a Barcelona en cinc anys
2008-04-28

El director de la companyia Suez-Lyonnaise des Eaux, Jean-Louis Blanc, ha assegurat que l’aigua del Roine podria arribar a Barcelona en cinc anys. Aquesta afirmació l’ha fet en el torn de preguntes posterior a la ponència sobre La Viabilitat del transvasament del Roine per l’abastament d’aigua a les conques internes de Catalunya que el propi Blanc ha desenvolupat, en el transcurs d’un dinar-debat organitzat per la Fundació Catalunya Oberta. Jean-Louis Blanc s’ha mostrat convençut que, a la fi, el transvasament es durà a terme.

 

El convidat ha estat presentat pel president del la Fundació Catalunya Oberta, Joan Guitart, que ha fet especial esment dels esforços de l’entitat per defensar aquesta opció d’abastament d’aigua per a Catalunya. Cal recordar que la Fundació Catalunya Oberta va fer seu un informe elaborat, als anys noranta, pel president del Foro del Agua, José Maria Fluxá -també present a l’acte- en que es defensa el transvasament del Roine com a solució per a pal·liar l’escassetat d’aigua a Catalunya. També Blanc ha començat el seu parlament evocant la història del que ha estat el projecte de transvasament del Roine a Catalunya i l’ha contraposat a l’opció de les dessalinitzadores. “El transvasament del Roine és més natural i més raonable”, ha dit, tot remarcant que els efectes són pràcticament invisibles perquè la quantitat a captar representa aproximadament l’1 per cent del cabdal del riu a la Camarga. Blanc ha qualificat el projecte de “molt senzill”, atès que es fonamenta en un tub d’acer i unes bombes que “sí, consumeixen molta electricitat, però 4 vegades menys energia que les dessalinitzadores”. A més, ha qualificat el projecte de “símbol de la construcció europea” perquè l’any 95, per exemple, no es podria haver fet, a causa del canvi de moneda franc-pesseta i sí és possible avui amb la moneda única. Encara més, ha afegit que “totes les grans metròpolis en fan, de transvasaments, i on no se’n fan és perquè no es pot” i, per tant, “no s’ha de fer guerra de religions amb el tema. No hem de discutir si es fa o no es fa. El que cal és que la gent tingui aigua”.

 

També ha recordat que el transvasament ha estat declarat d’utilitat pública, reconeguda pel dret francès i que això crea jurisprudència, així com que la companyia Suez-Lyonnaise des Eaux va canviar els seus estatuts per poder escometre l’obra. En el torn de preguntes, Jean-Louis Blanc ha desglossat els cinc anys que podria trigar en arribar l’aigua a Barcelona en un per al debat democràtic entre els afectats per la captació i tres o quatre anys per a la construcció. Entre els assistents al dinar-debat es trobava l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que ha intervingut per recordar els esforços que van fer els seus governs per aconseguir que es tirés endavant el projecte.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones