Joan Maria Nin: “Els números indiquen que podem entrar en recessió per bé que no en depressió
2008-11-25

El director general de ‘la Caixa’, Joan Maria Nin, ha estat avui el protagonista d’un Dinar-debat de la Fundació Catalunya Oberta en què ha dissertat sobre el tema Creixement en un entorn de crisi: el cas del grup ‘la Caixa’. Després de començar exposant les dificultats que podia presentar el fet de parlar de la crisi, ates el caràcter imprevisible de la mateixa, ha indicat que “probablement serà molt més profunda encara que els números diuen que no acabarà en depressió. Però sí en recessió”. Pel que fa el cas concret d’Espanya, Nin opina que, tenint en compte que, a diferència d’altres ocasions, ara s’ha seguit cronològicament el ritme mundial, la crisi serà ”més violenta i més curta en el temps. Però de gran intensitat”

 

Entre altres coses, Nin ha senyalat que l’origen de la situació és “una crisi de poder important que comporta desestabilització” i també què “no és una crisi financera sinó econòmica, la qual cosa és més problemàtica perquè si fos financera ja s’hagués arreglat”.

 

El fons de la qüestió ha estat un creixement inèdit a nivell mundial que ha comportat, alhora, “excessos molt importants” i, com a conseqüència “dèficits. I el dèficit mai és sostenible i això s’acaba pagant”. La conseqüència d’aquesta mancança, quan s’ha volgut corregir, ha estat una gran liquiditat que ha fet pensar a tothom que tot era molt fàcil. I aquesta facilitat ha comportat la pèrdua d’una sèrie de valors que ha incitat una feblesa econòmica que ha esclatat en un dels sectors tradicionals de trencament en situacions paral·leles: l’immobiliari. I aquest ha estat l’inici d’un efecte dominó que ha contaminat altres àmbits. “La conclusió del panorama és una crisi de confiança que actualment és de difícil gestió”. Però també permetrà extreure’n algunes conclusions positives “i d’aquí a dos anys podrem veure més clarament que la crisi ens ha portat a una situació més sàvia”, sobretot a l’hora de valorar el risc. Fent referència explícita a la reunió del G-20 a Washington, però també a altres iniciatives, el ponent ha considerat, no obstant, que “hem de donar nota màxima a com s’està reaccionant davant la crisi”.

 

El procés d’internacionalització i la banca minorista, les claus estratègiques de ‘la Caixa’

 

Joan Maria Nin ha lloat el pla estratègic sorgit d’una profunda reflexió que va emprendre ‘la Caixa’ l’any 2006 -“jo encara no hi era”, ha puntualitzat-. D’una banda, i tenint en compte que el mercat espanyol ja estava cobert, l’entitat va diversificar esforços internacionalitzant-se “invertint en grups de gestors contrastats tant a Amèrica com a Àsia, tot evitant el risc de competir amb una marca poc coneguda en aquests països com la nostra”. Paral·lelament, i a l’interior, buscant nous sectors de negoci interior, com els microcrèdits, tot invertint en la banca minorista i seguint una estratègia de creixement no orgànic “amb la intenció de ser els número 1”. També dins l’àmbit espanyol, ampliant els esforços en la modalitat de banca empresarial, tant en la petita i la mitjana com en la gran empresa “on no hem emfasitzat tant la qüestió del rànquing”. En aquests darrers casos l’opció ha estat el creixement orgànic.

També ha fet esment, com a part fonamental de l’estratègia, la sortida a borsa de la corporació Criteria.

 

El ponent ha estat presenta per Jordi Galí, director del Centre d’Economia Internacional, que ha donat un repàs a la trajectòria professional del ponent i ha senyalat com “un plaer poder escoltar algú que té una visió de la situació des de les trinxeres”.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones