Sergio Romano afirma que la bipolarització a Itàlia és un mèrit de Berlusconi i Prodi
2006-03-16

El diplomàtic italià i editorialista del Corriere della Sera Sergio Romano ha afirmat que l’actual bipolarització entre els blocs d’esquerra i dreta a Itàlia és un mèrit de l’actual primer ministre Silvio Berlusconi i també de l’actual cap de l’oposició Romano Prodi. Aquestes afirmacions les ha fet en el transcurs d’un dinar-debat organitzat per la Fundació Catalunya Oberta, en que el convidat ha desenvolupat el tema “La llarga crisi italiana: eleccions el 9 d’abril”.

 

Romano ha donat una veritable lliçó de política italiana en el transcurs del seu parlament en que ha recordat que, fins fa deu anys, els italians donaven una mena de vot en blanc al govern sortit d’unes eleccions. Des de llavors, però, degut a la corrupció existent, la situació ha canviat amb la Llei electoral, que ha provocat les grans coalicions. També ha assenyalat que ambdues grans formacions polítiques -la de dreta, liderada per Berlusconi i l d’esquerra per Prodi- havien de lluitar bàsicament “contra els propis aliats: tant en una com en l’altra, contra els que no creuen en el mercat lliure”. I és que, segons Romano, “hi ha molta gent liberal a les dues coalicions i també en la societat hi ha persones que creuen que Itàlia necessita grans dosis de liberalisme”. En el fons, “ambdós competidors tenen programes més similars del que sembla”. I no se n’ha estat de recordar que, al cap i a la fi, la política italiana està fortament delimitada per la política comú europea perquè “Europa és una roda que no es pot aturar”.

 

El conferenciant també ha destacat que els principals defectes de Berlusconi són els seus “conflictes d’interessos” que l’han portat a promoure lleis destinades al seu propi benefici i també el seu inherent optimisme que li fa transmetre uns bons resultats de la seva “recepta” que, en realitat, no són tals. El principal defecte de Prodi seria no tenir partit, amb la qual cosa ha d’acontentar moltes tendències. Tot i que preveu una alta abstenció, atesa la desconfiança dels italians cap la seva classe política, Sergio Romano creu que el 9 d’abril guanyarà Prodi, per bé que ell encara no té decidit el seu vot.

 

Sergio Romano ha estat presentat pel patró de la Fundació Catalunya Oberta Valentí Puig -després que el president, Joan Guitart hagi intorduït l’acte-, qui ha destacat el seu pragmatisme més enllà d’ideologies i amb qui ha remarcat la seva “afinitat en la manera de veure la història i la llibertat”. Puig ha definit Romano com un “conservador liberal, generalment prudent i escèptic”. A banda de la seva tasca abans esmentada com a editorialista, Romano ha estat, entre altres coses, ambaixador d’Itàlia a l’antiga Unió Soviètica en temps de la perestroika i representant italià a l’OTAN.

 

Amb aquest segon dinar-debat de 2006, la Fundació Catalunya Oberta pretén, novament, crear un espai de diàleg sempre sota una perspectiva de promoure, analitzar i estendre els valors de la societat oberta, la llibertat, la democràcia i l’economia de Mercat.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones