Heribert Barrera: “He estat militant de la llibertat"
2005-10-26

L’expresident del Parlament de Catalunya, Heribert Barrera, ha estat objecte d’un homenatge per part de la Fundació Catalunya Oberta -l’organització del qual ha estat compartida pel Grup Hayek- en el transcurs d’un dinar que ha tingut lloc avui, dijous, a l’hotel Majestic de Barcelona. L’homenatge, que ha tingut un caire eminentment cívic i ha rebut el suport d’entitats com Òmnium Cultural, l’Ateneu Barcelonès i la UAB -on Barrera va ser professor-, ha tingut la voluntat de ressaltar la llarga trajectòria de servei al país, marcada per unes fortes conviccions i conseqüent amb uns principis irrenunciables que Barrera ha exercit en els àmbits polític, universitari i de societat civil.

 

En el decurs de l’acte, Barrera ha afirmat que ha estat “militant de la llibertat, que és la cosa més important per la que es pot lluitar”, alhora que ha donat les claus perquè aquesta llibertat sigui possible: “els polítics han de garantir la seguretat i el benestar si no volen l’amenaça del totalitarisme”.  Tot i reconèixer que a vegades “no he sabut callar” i també haver estat, alguns cops, un pel intolerant, el veterà polític ha assegurat que “respecto les persones i les idees”.

 

L’actualitat política -“si retallen massa l’Estatut o el deixen massa net, valdria més retirar-lo i començar de nou”- i alguns records de la seva etapa com a president d’ERC -“l’any 80, a les primeres eleccions al Parlament, vàrem proposar un govern PSC-CiU amb Raventós de president. Els socialistes no el van voler i vàrem votar Pujol sense cap mena de restricció. Pujol no era la dreta; era antifranquista i liberal. I ERC va tenir l’escrúpol de no participar al Govern per mantenir la independència”- també han estat presents al seu parlament.

 

En la seva glosa de l’homenatjat, el patró de la Fundació Catalunya Oberta Macià Alavedra ha assegurat que “les conviccions de Barrera són molt difícils de torçar” i que “és un home d’educació, de mantenir les formes, de dir el què pensa i d’anar contra el corrent dominant”. També ha pres la paraula el president de la Fundació Catalunya Oberta, Joan Guitart, per destacar la seva lluita per la llibertat. A l’acte han assistit els també antics presidents del Parlament Joaquim Xicoy i Joan Rigol, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, que ha qualificat Barrera de “referent per la seva coherència” i la UAB ha estat representada per la vicerectora, Muriel Casals, que ha dit que Barrera “ens ha fet pensar i ens guiava a fer servir la intel·ligència i no els tòpics”.

 

La Fundació Catalunya Oberta, privada i emmarcada en la ideologia liberal sense vinculació a cap formació política, es va crear amb l’objectiu de promoure, analitzar, defensar i estendre els valors de la societat oberta, la llibertat, la democràcia i l’economia de mercat. Entre altres activitats, la FCO organitza regularment dinars-conferència, concedeix un premi periodístic i edita un butlletí electrònic setmanal www.catalunyaoberta.net/butlletins.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones