Baltasar Porcel: “Els que escrivim en català estem en un tren que va a parar a un desert”
2005-10-06
Ha rebut el premi de periodisme de la Fundació Catalunya Oberta
“Els que escrivim en català estem en un tren que, més o menys, va a parar a un desert” ha dit l’escriptor Baltasar Porcel en l’acte de lliurament del Premi de Periodisme de la Fundació Catalunya Oberta que ha tingut lloc a Barcelona. “La literatura catalana –ha afegit- no serà res en el món si no té una cultura important darrera”.

 

La Fundació Catalunya Oberta va atorgar el seu Premi de Periodisme anual a l’escriptor i columnista Baltasar Porcel, en reconeixement global a la seva trajectòria. El premi, dotat amb 10.000 euros, distingeix una persona que destaca “per fer una defensa dels valors d’una societat oberta, la llibertat, la democràcia i l’economia de mercat”.

 

Aquesta és la cinquena edició del Premi de Periodisme de la Fundació Catalunya Oberta, atorgat anteriorment a Francesc-Marc Álvaro, Jean-François Revel, Lord Ralf Dahrendorf i Giovanni Sartori.

 

En el decurs de la conferència que ha pronunciat, sota el títol “El problema de la literatura catalana és Catalunya”, Porcel s’ha referit al text d’Estatut aprovat la setmana passada i al qualificatiu de nació atorgat a Catalunya. “Què vol dir la llengua, parlar català?” s’ha preguntat, per respondre tot seguit “parlar una llengua no és gran cosa, és un costum. Una llengua comença a ser important quan es converteix en un vehicle, en literatura”. “Hi ha llengües –ha afegit- que la parlen desenes de milions de persones que no tenen cap importància. Pot ser una dada sociològica, o un folklore, però no creen res al món”.

 

Sobre el paper de l’escriptor en llengua catalana, el guardonat, que ha volgut deixar constància no d’una queixa, sinó de la constatació d’una realitat, ha recordat que “vivim en una societat atopada en què l’abstinència és la virtut. Aquí no hi ha escriptors protegits, contràriament al que fan altres cultures, i això fa que quan a l’escriptor li dones una consulta radical i ho aconsegueixes es faci d’esquerres”.

 

Respecte a l’inferioritat de condicions respecte als escriptors que s’expressen en castellà, Porcel ha confessat que “seria més profitós que aquesta nació sabés què vol dir i que els intel·lectuals no es passessin el dia parlant d’Espanya” perquè mentrestant “no he vist cap català que vagi a la Fira de Frankfurt i a sobre ens ataquen de genocidi”.

 

Porcel ha expressat la situació de la literatura en català tot aportant la dada que per cada llibre que es ven en català n’hi ha deu en castellà i que des de les institucions no es fa prou, començant pel president de la Generalitat que el Dia del Llibre de l’any passat va dir que el llibre que compraria seria de Saramago. “Doncs jo votaré a les eleccions de Portugal” li va respondre Porcel amb una ironia encesa.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones