Frank Schirrmacher diu que Catalunya se’n sortirà perquè és una societat fortament arrelada
2008-10-16
Premi Periodístic de la Fundació Catalunya Oberta a l’editor del Frankfurter Allgemeine Zeitung
“La comunitat fortament arrelada serà la que sortirà endavant. I això, Catalunya ho ha fet molt bé”. Amb aquestes paraules, Frank Schirrmacher, guardonat amb el Premi Periodístic de la Fundació Catalunya Oberta, ha donat la seva visió d’una societat occidental en què prima la gent gran, però que pot sortir-se’n de la minva en el consum que això suposa si es té cura d’aquest ample segment poblacional.

 

L’editor del Frankfurter Allgemeine Zeitung, ha explicat que és la primera vegada, des de l’edat mitjana, en què es dóna un teixit social amb predomini de persones en edat avançada i això té efectes sobre els mercats, sobretot perquè no estem preparats per assumir aquesta situació, que no revertirà fins cap allà l’any 2050 o 2060. No obstant, mentre ens trobem en aquest cicle “hem de cuidar als que hi viuen perquè són una mena de recurs que no es pot malbaratar”. Seguint el fil de l’exposició, Schirrmacher ha posat l’accent en la paradoxa que suposa que, en un món globalitzat, hi hagi qüestions regionals, com per exemple l’esmentada: el problema de longevitat poblacional es dóna principalment a Occident mentre que a països africans o islàmics predomina la població jove. Això fa que es puguin aplicar solucions concretes, tenint en compte que una persona gran d’avui en dia no és el mateix que una dels anys 60. I aquestes solucions són de més fàcil aplicació en societats arrelades.

 

D’altra banda, i seguint amb el tema de l’actual situació econòmica, el guardonat ha indicat que “el futur és la confiança en els mercats relacionada amb les qüestions socials”, tot afegint que “cal que la desconfiança qüestioni el funcionament dels mercats”. Paral·lelament, ha lloat el paper de les pimes “com a font de racionalitat. Ens han fet forts”, ha dit.

 

Nascut l’any 1959 a Wiesbaden (Hesse, Alemanya), Frank Schirrmacher, que va cursar els seus estudis a les universitats de Heidelberg i Cambrigde, és doctor en Literatura i Filosofia. Paral·lelament a la seva ocupació com a editor periodístic, és autor de diverses publicacions entre les quals una de les que més ressò ha obtingut és el llibre El complot de Matusalem, en que es fa un estudi sobre l’envelliment als països europeus. La revista nord-americana Newsweek l’ha distingit com un dels alemanys més influents del segle XXI.

 

El Premi Periodístic, dotat amb 10.000 euros, va estar creat per la Fundació Catalunya Oberta l’any 2001 per a distingir aquelles trajectòries personals i professionals marcades per la defensa de la societat oberta, la llibertat, la democràcia i l’economia de mercat, en consonància amb la filosofia que propugna la pròpia entitat.

 

El guardó arriba a aquesta vuitena edició després d’haver reconegut les trajectòries de l’escriptor Francesc-Marc Álvaro, l’assagista i escriptor Jean-François Revel, el sociòleg i membre de la Cambra dels Lords Ralf Dahrendorf, el politòleg i editorialista de Corriere della Sera Giovanni Sartori, l’escriptor Baltasar Porcel, l’economista i editorialista de Financial Times Martin Wolf i el filòsof André Glucksmann.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones