Martin Wolf alerta del perill de caure en la indulgència davant els nous competidors
2006-07-06

L’economista i cap d’opinió del diari Financial Times, Martin Wolf, ha rebut avui el Premi Periodístic de la Fundació Catalunya Oberta, en un acte en que ha parlat sobre El repte de la globalització per Europa. El missatge principal del guardonat ha estat que Europa i el món occidental han d’afrontar els reptes de la globalització partint de la base que “no s’ha de caure en la indulgència amb l’esperança que els competidors marxin” i alhora que “no s’ha de caure en la desesperació atesa la capacitat de competir que tenen els europeus” davant l’impuls de noves economies com per exemple la xinesa, que ha definit com “l’economia oberta més gran del món en l’actualitat”.

 

En el seu discurs, Wolf ha fet una defensa aferrissada de la globalització com a factor impulsor de riquesa, després de fer un repàs al que ha estat la història de l’economia occidental al llarg del segle XX. Segons Wolf, els motors d’evolució sempre han estat els canvis tecnològics tan en transports com en telecomunicacions, “que són els que creen les oportunitats”.

 

L’acte de lliurament del Premi ha estat presentat pel també economista i patró de la Fundació Xavier Sala i Martín, que n’ha destacat de l’homenatjat el fet de ser “segurament l’economista que escriu en més diaris influents d’arreu del món”, després que el president de la Fundació Catalunya Oberta, Joan Guitart, en fes una introducció en la qual ha destacat les raons per les quals es premiava Martin Wolf, com “la seva anàlisi econòmica rigorosa i ponderada”.

 

Martin Wolf, posseïdor de prestigiosos premis i reconeixements, és doctor en Economia i en Filosofia per la Universitat d’Oxford, on dóna classes. Actualment exerceix també la docència a la Universitat de Nottingham.

 

Abans d’exercir el periodisme va ser economista al Banc Mundial (1974-1981) i posteriorment director d’estudis del Trade Policy Research Center de Londres (1981-1987). Entre els llibres publicats, destaquen “La globalització liberal. A favor i en contra” on discrepa amb Susan George, i “Why Globalization works”.

 

El guardó té una dotació econòmica de 10.000 euros.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones