FEFOC reconeguda per Us TOO
2018-04-02
És l´única representant a Espanya d´aquest grup de suport al càncer de pròstata
La Fundació FEFOC ha estat elegida com a membre del grup nord-americà Us TOO International Prostate Cancer Education and Support Network en reconeixement als vint anys d’actuació en la prevenció i educació en càncer a la societat catalana. FEFOC és la única entitat espanyola que pertany a aquesta organització amb objectius similars als que desenvolupa regularment, com ara la formació de grups de pacients i d’experts que contribueixen a un millor coneixement de la malaltia, dels seus efectes secundaris i de la inserció social i laboral.
El reconeixement de FEFOC s’ha formalitzat mitjançant una carta de Chuck Strand, CEO de Us TOO, datada aquest mes de març, on destaca el treball important realitzat a Barcelona al oferir un suport notable als pacients de càncer de pròstata, així com activitats de promoció i educació a la població durant 20 anys. 
Us TOO, organització no lucrativa amb seu social a Des Plaines (Illinois), està dirigida per persones afectades de càncer de pròstata. La seva missió és donar suport mutu i editar material educatiu per ajudar als homes i a les seves famílies i cuidadors a prendre decisions encertades en la detecció del càncer de pròstata, les diverses opcions de tractament i els efectes secundaris. Es finança únicament amb donacions.
La Fundació per a l’Educació Pública i la Formació en Càncer (FEFOC) és una fundació privada sense afany de lucre creada l’any 1996 en memòria de Mariantonia Tous Carbó, que va morir de càncer de fetge, amb la voluntat de contribuir a l’educació pública i informació en càncer i donar suport a la formació continuada dels professionals de la salut. El seu fundador i director científic és l’oncòleg professor Jordi Estapé.
A més de pertànyer des d’ara a Us TOO, FEFOC també és la única entitat espanyola que forma part de la xarxa europea EUROPA UOMO, integrada per 23 països, i que dissenya campanyes de conscienciació i educació adreçades als pacients i als seus familiars. 
 
Baixa mortalitat, però efectes secundaris
Es calcula que cada any es detecten a Europa més de 300.000 nous casos de càncer de pròstata. Si bé la mortalitat és relativament baixa -als cinc anys, la supervivència és d’un 90 per cent-, el seu tractament pot comportar efectes secundaris que afecten notablement la qualitat de vida, com ara impotència sexual o la incontinència urinària a més del risc d’obesitat, diabetis, depressió, cardiopatia i hipertensió.
FEFOC va iniciar l’any 2000 l’experiència de reunir un cop al mes el Grup de Suport en Càncer de Pròstata, on un oncòleg, un uròleg, una psicooncòloga i altres experts aporten informació i recullen l’experiència de persones amb càncer de pròstata i els seus familiars. 
Un estudi de FEFOC elaborat a través d’enquestes determina que s’aprecia un augment de l’ansietat i l’estrès, el 58 per cent dels consultats pateixen incontinència urinària, el 39% considera que duu una vida limitada i fins a un 73% no han explicat la malaltia a ningú. La incidència en les relacions de parella és un altre factor a tenir en compte. Així, el 95 per cent tenen problemes d’erecció, tot i que un 64% experimenten la libido. 
VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones