Alumnes de secundària plasmen en cine la seva visió sobre les malalties mentals
2018-05-15
La iniciativa forma part del programa Ments Despertes del Grup Som Via
Alumnes de centres educatius de la ciutat de Barcelona i rodalies han pres part en el primer Concurs de Cinema Ments Despertes convocat pel Grup Som Via amb l’objectiu de sensibilitzar la població escolar a l’entorn de la malaltia mental a través d’una eina educativa i de sensibilització. 
El 24 de maig, a les 11 del matí, tindrà lloc el lliurament dels premis a Mediapro (Av. Diagonal, 177. Barcelona) durant un acte conduit per l’actor Francesc Orella, protagonista de la sèrie de TV3 Merlí, on també es projectaran els tres curts guanyadors.
Ments Despertes és un programa formatiu dirigit als centres educatius amb una doble finalitat: normalitzar el que és malaltia mental dins la nostra societat, alhora que pretén realitzar una acció de promoció de la salut. Té com a finalitat fer un treball de sensibilització social a l’entorn de la salut i la malaltia mental, eradicar estigmes i etiquetes i afavorir la participació, eines bàsiques per mantenir-nos amb una ment ben desperta.
En aquesta primera edició del concurs s’han presentat una vintena de curtmetratges, dels quals el Jurat n’ha premiat tres. El Jurat, constituït per experts en cinema i en salut mental, ha valorat aspectes com el vincle amb el concepte Ment Desperta, el missatge educatiu, la creativitat, l’originalitat i la realització.
 
Programa Ments Despertes
Més de mil alumnes de secundària, batxillerat i  cicles formatius de grau superior de centres educatius de Barcelona i rodalies participen durant aquest curs escolar en el programa Ments Despertes, que compta amb el suport del Col·legi de Psicologia de Catalunya i la Fundació Probitas. Un nombre creixent d’escoles acull periòdicament sessions formatives on els ponents, persones voluntàries amb diagnòstic de salut mental, interactuen amb els estudiants sobre com es va detectar la malaltia i quina és la seva experiència de vida, la qual cosa contribueix a trencar prejudicis i estigmes. També serveix com a mecanisme per a la millora de l’autoestima i la participació dels propis ponents a la comunitat.
Aquesta experiència, que es va iniciar fa sis anys, consisteix en unes ponències participatives que pretenen normalitzar la malaltia mental, complementades amb un dossier d’activitats per al professorat i visites organitzades a recursos residencials per a persones amb problemes de salut mental.
L’any vinent, aquesta experiència inclusiva estarà integrada en el programa curricular regular de moltes d’aquestes escoles.
 
Grup Som Via
L’any 1994, el Grup Som Via iniciava la seva activitat com a entitat social sense ànim de lucre orientada a la gestió i desenvolupament de serveis integrals adreçats a persones amb necessitat de suport i/o en situació de risc d’exclusió social. 
Des d’un inici ha desenvolupat la seva activitat des d’un profund compromís per la innovació i la qualitat, la millora i l’aprenentatge constant, i l’aplicació de metodologies del sector privat al sector social, treballant per a garantir la igualtat d’oportunitats i la participació real i efectiva de totes les persones en la societat.
El Grup Som Via està constituït per tres entitats sense afany de lucre: la Fundació Via Activa, la Fundació privada Via Assistencial i la Fundació privada Viaclara. 
La Fundació Via Activa ofereix els següents serveis:
Residència Avis en família: per a gent gran que té un nivell d’autonomia reduïda per al desenvolupament de les activitats de la vida diària.
Residència de salut mental Mascaró: per a persones amb discapacitat derivada de problemes de salut mental menors de 65 anys en el moment d’accés al servei.
Quant a la Fundació privada Via Assistencial, oferirà diferents serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual a La Residència Sant Sebastià, actualment en construcció.
Pel que fa a la Fundació privada Viaclara és una entitat tutelar per a persones amb trastorn mental, gent gran i persones amb discapacitat que estan incapacitades judicialment.
VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones