CoHousing emet títols participatius per comprar un solar edificable al Poblenou
2018-10-01
El projecte de Llacuna, 39 preveu 27 habitatges sostenibles a preu social
La cooperativa d’habitatge Cohousing Barcelona ha llançat una campanya per promoure la compra d’un solar privat al carrer Llacuna, al barri del Poblenou, destinat a construir a la capital catalana el primer edifici col·laboratiu, social, democràtic, sostenible i obert al barri. I tot, a un preu concertat equivalent al cost real.
Cohousing Barcelona ha emès títols participatius de renda variable, de 500 euros, amb diferents terminis i interès d’un 3% per un any, dos anys al 4%, i tres anys al 5%. La campanya de captació de 800.000 euros acabarà el 30 de novembre.
Aquesta entitat creu que el projecte del carrer Llacuna, 39, al Poblenou, serà un model a replicar per tota la ciutat. L’edifici de planta baixa i cinc pisos constarà de 27 habitatges de diferents mides, on els espais comunitaris seran molt importants, més un local de 60 metres quadrats ofert als veïns del barri per a la realització d’activitats.
 
La campanya de promoció vol crear un canvi en la consciència col·lectiva per tal que l’autofinançament possibiliti no dependre dels bancs, frenar la bombolla immobiliària i l’especulació i recuperar sòl privat per a ús ciutadà. 
 
Amb aquesta iniciativa d’habitatge cooperatiu protegit s’abarateixen els costos i els socis residents es constitueixen en els seus propis gestors. Aquests són els que determinen l’ús de cadascun dels espais comuns i participen ja des del moment del projecte arquitectònic en el disseny, la sostenibilitat i l’eficiència energètica que redundaran en un millor confort i estalvi en el futur. Per exemple es comparteix un sistema de calefacció centralitzat, el sistema de reciclatge de l’aigua o la instal·lació de plaques fotovoltaiques. 
El projecte Llacuna, 39 té diversos objectius:
- Abaratir el preu dels pisos fins a un terç del preu del mercat.
- Retorn de veïns del barri del Poblenou.
- Local per ús veïnal.
- Gestió de serveis comuns (internet, comptadors...)
- Un projecte arquitectònic sostenible, de proximitat, adaptat i de gènere.
- Destinar tres dels habitatges al lloguer social.
 
Hores d’ara ja hi ha compromeses les 27 unitats familiars disposades a iniciar les obres de construcció un cop s’aconsegueixi la compra del solar, actualment ocupat per un magatzem en desús.
 
Què és Cohousing Barcelona
Cohousing Barcelona SCCL va ser fundada l’any 2016 i està constituïda amb el número de registre 14.762 com a Cooperativa d’habitatge. Compta actualment amb 120 socis, de professions i extraccions socials diverses.
Cohousing Barcelona promou models de convivència on es troben persones amb les mateixes inquietuds, necessitats i projectes. Els seus pilars fonamentals són:
- Comunitat participativa i democràtica.
- Habitatge saludable, utilitzant materials ecològics.
- Edifici sostenible, amb estalvi d’energia, aprofitament de l’espai i gestió conscient dels recursos.
- Autogestió, la qual cosa permet baixar els costos i evitar l’especulació.
- Economia circular, amb foment de la relació amb el barri.
 
A l’hora d’establir un model d’habitatge sostenible i participatiu s’han inspirat en el model ANDEL dels països nòrdics consistent en habitatge en règim de cessió d’ús.
http://cohousingbarcelona.cat
VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones