Quatre ponents usuaris de salut mental exposen en p├║blic com conviuen amb la malaltia
2018-10-10
Jornada "Salut mental i jo" del Grup Som Via amb motiu del Dia de la Salut Mental
Quatre persones que pateixen graus diversos de malalties mentals i que participen regularment com a ponents en el programa Ments Despertes han protagonitzat una taula rodona en la I Jornada “Salut mental i jo” organitzada pel Grup Som Via al Col·legi de Metges de Barcelona amb motiu del Dia de la Salut Mental que té lloc aquest dimecres, 10 d’octubre. El públic, gairebé dues-centes persones, eren professionals de la salut i dels serveis socials.
 
Entrevistats per la periodista i comunicadora Sílvia Cóppulo, els quatre ponents -Javier Cuesta, Jonathan Armenteros, Raquel Gonzalo i Toni Prim- ha coincidit que manca una major atenció personal al pacient. Reclamen que, a més de la medicació que ja prenen regularment, se’ls escolti, que se’ls hi dediqui temps perquè darrera de cada diagnòstic hi ha angoixes o pors, els motius dels quals no sempre s’ha sabut trobar. 
 
Amb trajectòries personals, laborals i socials diferents, tots ells coincideixen en aquesta necessitat de disposar de temps i d’algú que els escolti: “No tenia ganes de viure, no tenia aquesta empenta que tinc ara en què sé que vull fer” va dir Jonathan Armenteros, que reclama “més implicació, que escoltin al pacient, no tanta pastilla”. “Quan la gent té un trastorn no es necessita medicació, també informació” va dir per la seva banda Javier Cuesta, que hi afegeix: “Explico al metge coses que no sap ni la meva dona. Obre el meu cor, però m’ha cregut?, m’ha entès? Hi ha desconfiança envers el malalt”.
 
Tots quatre han treballat en sectors diversos -jardineria, logística, manteniment, restauració, teatre, teleoperadora- i el diagnòstic clínic ha trastocat les seves vides fins a deixar-los, en alguns dels casos, fora del mercat laboral i passar a nodrir la nòmina d’incapacitats amb dret a pensió no contributiva. Toni Prim voldria tornar a la situació anterior –“tinc molts projectes”- i Raquel Gonzalo es veu capaç de tornar a treballar en jornada reduïda, però en tots dos casos tenen clar que percebrien uns ingressos menors que els que tenen ara. Per això postulen que s’apliqui a Espanya el que es fa a altres països on es compatibilitza treball a temps parcial i la percepció d’una ajuda social.
 
Els quatre ponents presents a la jornada participen regularment en el programa Ments Despertes adreçat als estudiants de secundària. Estan, doncs, acostumats a exposar en públic com van canviar els seus hàbits de vida al detectar-se la malaltia mental. El seu testimoni desprèn il·lusió i ganes de tirar endavant. En el cas de Raquel ser mare. “Què ho impedeix? Ara mateix, l’economia”. Per Toni, que ara estudia quart curs d’Informàtica, “tenir hàbits, una agenda diària. La vida ordenada m’ajuda”. Jonathan fa dos mesos que treballa a un supermercat i somnia amb poder tenir un pis per ell sol i per Javier “viure, simplement. La meva salut mental me la gestiono jo diàriament”.
La Jornada “Salut mental i jo” es completar amb una altra taula rodona, en aquest cas amb la participació de professionals de la salut i els serveis socials.  Amb el títol “Present i futur de la salut mental a Catalunya” va reunir a la doctora Montserrat Dolz, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu,  Domènec Domènech, president de l’Associació Catalana de Llars de Salut Mental;  Victòria Monell, presidenta de l’Associació Encaix; Núria Carrera, vicepresidenta de l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, i Cristina Molina, directora del Pla director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Moderarà la taula la doctora Marina Geli, coordinadora estratègica del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i exconsellera de Salut. 
 
La I Jornada “Salut Mental i Jo”, sota el títol Una mirada protagonista i integradora de la salut mental, organitzada pel Grup Som Via, com a entitat social que treballa a través dels seus Serveis amb persones amb necessitat de suport i/o en situació de risc d’exclusió, tenia precisament aquesta voluntat de normalitzar i sensibilitzar sobre la malaltia mental, reivindicant la importància i necessitat d’escoltar les persones afectades per poder avançar en una societat més inclusiva. 
 
L’acte oficial d’inauguració de la jornada va anar a càrrec del secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies i Riumalló i la cofundadora del Grup Som Via, Carmen Armengol. Per la seva banda, a la cloenda van intervenir a més de Carme Armengol, el degà del Col·legi de Metges de Barcelona, doctor Jaume Padrós, i Cristina Molina, directora del Pla director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
 
Programa Ments Despertes
Ments Despertes és un programa formatiu Més de mil alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius de grau superior de centres educatius de Barcelona i rodalies han participat durant el darrer curs escolar en el programa Ments Despertes, que compta amb el suport del Col·legi de Psicologia de Catalunya i la Fundació Probitas. Un nombre creixent d’escoles acull periòdicament sessions formatives on els ponents, persones voluntàries amb diagnòstic de salut mental, interactuen amb els estudiants sobre com es va detectar la malaltia i quina és la seva experiència de vida, la qual cosa contribueix a trencar prejudicis i estigmes. També serveix com a mecanisme per a la millora de l’autoestima i la participació dels propis ponents a la comunitat.
 
Aquesta experiència, que es va iniciar fa set anys, consisteix en unes ponències participatives que pretenen normalitzar la malaltia mental, complementades amb un dossier d’activitats per al professorat i visites organitzades a recursos residencials per a persones amb problemes de salut mental.
 
Grup Som Via
L’any 1994, el Grup Som Via iniciava la seva activitat com a entitat social sense ànim de lucre orientada a la gestió i desenvolupament de serveis integrals adreçats a persones amb necessitat de suport i/o en situació de risc d’exclusió social. 
 
Des d’un inici ha desenvolupat la seva activitat des d’un profund compromís per la innovació i la qualitat, la millora i l’aprenentatge constant, i l’aplicació de metodologies del sector privat al sector social, treballant per a garantir la igualtat d’oportunitats i la participació real i efectiva de totes les persones en la societat.
 
El Grup Som Via està constituït per tres entitats sense afany de lucre: la Fundació Via Activa, la Fundació privada Via Assistencial i la Fundació privada Viaclara. 
 
La Fundació Via Activa ofereix els següents serveis:
Residència Avis en família: per a gent gran que té un nivell d’autonomia reduïda per al desenvolupament de les activitats de la vida diària.
Residència de salut mental Mascaró: per a persones amb discapacitat derivada de problemes de salut mental menors de 65 anys en el moment d’accés al servei.
 
Quant a la Fundació privada Via Assistencial, oferirà diferents serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual a La Residència Sant Sebastià, actualment en construcció.
 
Pel que fa a la Fundació privada Viaclara és una entitat tutelar per a persones amb trastorn mental, gent gran i persones amb discapacitat que estan incapacitades judicialment.
VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones