Usuaris de salut mental faran de professors de flamenc a veïns de Ciutat Vella
2018-10-09
Iniciativa de Casa Candela i CPB per promoure una major visibilitatr i eliminar l´estigma
Casa Candela oferirà un taller de flamenc obert al veïnat dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Casc Antic, demà dimecres 10 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. L’activitat tindrà lloc al Casal de barri Pou de la Figuera (carrer Sant Pere més Baix, 70), entre les 10 i les 13 hores.
Els alumnes de flamenc, usuaris de salut mental que reben la classe setmanal de Casa Candela en col·laboració amb CPB Serveis Salut Mental, faran de professors de flamenc amb coreografia de rumba flamenca a tothom que vulgui participar de la festa. Està confirmada, de moment, la presència d’alumnes de l’Escola Cervantes, de gent gran de l’Onada, i de col·lectius joves. Amb aquesta iniciativa es promou una major visibilitat i integració de les persones amb problemàtica de salut mental.
Una quinzena de persones amb problemàtica de salut mental, sota la direcció de Mónica Batiste, directora de Casa Candela, i la psicòloga Anna Rodríguez Ximenos, de CPB Serveis Salut Mental, aprenen i practiquen la tècnica d’aquest cante i ball, compàs i calaix, la qual cosa els hi aporta una millora notable en el seu espai emocional.
Estaran acompanyats per alguns integrants del Coro Flamenco de Casa Candela format per alumnes de flamenc amb diversitat funcional que assisteixen a la classe dels divendres.
L’exhibició començarà amb l’ensenyament de la tècnica de peus, de mans i braços amb Coplas del querer de Miguel Poveda com a fons musical. Tot seguit, la rumba Quiéreme bien de El Barrio donarà pas a la coreografia de rumba, on cada alumne ensenyarà a fer un pas. Altres companys faran demostració de calaix i de compàs. Entre altres reconeguts artistes que els acompanyaran figuren els ballarins Javier Jurado i Jesús Cortes, dos cops premi nacional de flamenc, i Óscar al calaix.
També hi seran presents càrrecs públics, entitats, professionals de la medicina, la psiquiatria i la psicologia que participen en el projecte.
 
Flamenc terapèutic
Des de fa tres anys, els usuaris dels diferents serveis del Centro Psicoterapia Barcelona - empresa de salut mental proveïdora de Cat Salut, especialitzada en l’atenció integral en salut mental, en el marc de la psiquiatria comunitària – assisteixen becats a classes regulars de flamenc de Casa Candela. 
Existeix gran evidència en la literatura científica en favor del potencial terapèutic de la música en la disminució del nombre i la gravetat dels símptomes de les persones amb trastorns mentals. En particular, el ball flamenc és considerat com un dels més expressius, és un vehicle poderós d’emocions i arriba més enllà del llenguatge verbal.
Després de tres anys de classe, han comprovat que els alumnes milloren significativament en benestar objectiu, funcionament general i qualitat de vida. Els beneficis es constaten no només a nivell terapèutic, el ball flamenc també ha suposat una estratègia molt poderosa de participació, integració social, reducció de l'estigma i empoderament dels alumnes. 
De fet, tots ells participen activament en l’elecció i arranjaments del vestuari, en el disseny dels complements, estan aprenent tècniques de maquillatge i perruqueria i tot allò necessari per a la producció d'un espectacle de flamenc.
Aquesta experiència de flamenc inclusiu ha estat present els darrers anys amb molt èxit en la festa de lliurament del Premi Art Brut Agustí de Semir i Conxa Millán de la Fundació Salut Mental CPB celebrada a l’auditori de CaixaForum. 
 
Casa Candela
Casa Candela és una associació amb seu al carrer Sant Pere més Alt, 39 de Barcelona, dirigida per Mónica Batiste, que promociona el flamenc en les diverses varietats: escola-estudi de ball i dansa, desfilades, taller de moda i botiga. Casa Candela treballa, a més, per la normalització dels col·lectius en risc des d’una visió docent, terapèutica i rehabilitadora, pràctica i efectiva per vèncer barreres, estigmes, desinformacions i situacions personals i socials inadmissibles al segle XXI. 
Donen suport a les diverses iniciatives de Casa Candela l´Ajuntament de Barcelona, la Diputació, la Generalitat de Catalunya, La Junta de Andalucía, el Centre de Psicoterapia, Sant Joan de Déu, Barcelona Flamenco Factory, els Jesuïtes, la Fundació Tot Raval, la Federación de Entidades Culturales Andaluzas (FECAC), el Centro Cultural Andaluz de Santa Perpètua de Mogoda, la Residència Vigatans, l’Institut Municipal de Discapacitat (IMD) i ConteBCN Comunica, entre altres institucions, entitats, artistes, docents i professionals compromesos amb l´aprenentatge i la normalització.
VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones