La Coordinadora Catalana de Fundacions celebra els 40 anys avui a CaixaForum
2018-10-21
Taula rodona amb 5 fundacions i homenatge a 8 fundacions amb més de 500 anys
La Coordinadora Catalana de Fundacions celebra enguany els 40 anys d’existència. Per commemorar-ho i posar de manifest la vitalitat del sector tindrà lloc un acte, avui 22 d’octubre, a partir de les sis de la tarda a CaixaForum (av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. Barcelona). Presidit per la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, assistiran a l’acte patrons i directius de les fundacions catalanes, altres autoritats, federacions, món associatiu i societat civil. El lema de la festa d’aniversari és “les fundacions fem les coses possibles”.
 
L’acte, conduït per la periodista audiovisual Elisabet Carnicé, reunirà a l’escenari directius de cinc fundacions capdavanteres en sectors diversos com la cultura, l’educació, els serveis socials, la recerca i la cooperació que debatran sobre quines coses fan possibles des de la seva acció diària i com han d’orientar la seva missió en funció de les necessitats del moment actual. 
 
Els ponents d’aquest debat seran Gerard Canals, coordinador d’operacions de la Fundació Pro-Activa Open Arms, el professor Evarist Feliu, director científic de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia, Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació MACBA, Judit Mascó, presidenta  de la Fundació Ared, i Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill.   
 
També es reconeixerà la tasca de vuit fundacions associades que compten amb més de 500 anys d’història. Es tracta de la Fundació Hospital de Sant Celoni, creada l’any 1170, Fundació Sant Andreu Salut de Manresa (1260), Fundació Salut Empordà (Figueres. 1313), Fundació Hospital Sant Joan Baptista (Sitges. 1324), Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (1328), Fundació Residència Santa Susanna (Caldes de Montbui. 1386), Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona. 1401) i Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (Tarragona. 1464).
 
Totes elles van néixer a l’Edat Mitjana, en un context de misèria i insalubritat, per atendre la població més desvalguda. Nobles, clergues i ciutadans van esdevenir els primers patrons de les fundacions a Catalunya.
 
Aquests institucions socials han evolucionat amb el temps quant a la població beneficiària, els objectius i els models de gestió. Ara són complexes hospitalaris o sociosanitaris amb equipaments d’última generació i amb una atenció professional que els converteix en centres de referència.
 
Els discursos institucionals d’obertura correspondran a Pere-A Fàbregas, president de la Coordinadora, i Valentí Farràs, director del CaixaForum, amfitrió de l’acte. A la cloenda intervindrà novament el president de la Coordinadora i la consellera de Justícia, Ester Capella.
 
Les fundacions a Catalunya
 
Les fundacions són entitats sense afany de lucre, creades amb la finalitat de prestar un servei a la societat. Estan sotmeses al règim de transparència i bon govern segons la legislació més recent. Actualment hi ha unes 2.500 fundacions a Catalunya segons l’últim cens del registre depenent del departament de Justícia. El nombre és creixent, en concret s’ha doblat la xifra en els últims vint anys. 
Les fundacions catalanes aporten el 40 per cent de l’activitat de tota Espanya, tot i que Catalunya només representa el 6 per cent del territori, el 15 per cent de la població o el 19 per cent del PIB. També suposa el 40 per cent de l’ocupació del sector a Espanya amb uns 80.000 treballadors, xifra que representa el 2,5 por cent de la població activa catalana, i més de 36.000 voluntaris que aboquen temps i esforç per una causa noble sense cap remuneració. 
Quant a la territorialitat, hi ha fundacions dels diversos sectors a pràcticament totes les comarques catalanes.
 
La Coordinadora Catalana de Fundacions 
 
L’any 1978, arran de la promulgació de la Constitució Espanyola, que reconeix el dret de fundació a l’article 34, diverses persones vinculades al món fundacional català van donar les primeres passes per tenir uns representants del sector, tot i que no va ser fins uns anys més tard que es va constituir la Coordinadora, al caliu de la promulgació de la primera Llei catalana de Fundacions, l’any 1982, pionera a l’Estat espanyol.
 
Amb més de 570 fundacions associades, la Coordinadora Catalana de Fundacions és l’única institució de segon nivell del món fundacional a Catalunya. Presidida actualment per Pere-A Fàbregas, la Coordinadora representa davant les administracions, els agents polítics, econòmics, socials i l’opinió pública els interessos d’un col·lectiu que actua bàsicament en els camps de la cultura, l’ensenyament, la sanitat, els serveis socials, la recerca i la cooperació. 
 
La seva finalitat fonamental és el servei a les fundacions mitjançant la formació especialitzada, l’assessorament jurídic, fiscal i comptable i fer pedagogia per tal d’obtenir un marc legislatiu que promogui la filantropia i el mecenatge. També afavoreix la col·laboració i el treball en xarxa entre les fundacions.
 
Per a un millor coneixement de la tasca duta a terme i per facilitar sinèrgies, la Coordinadora disposa de quatre comissions que apleguen les fundacions que treballen en un mateix àmbit: Educació, Àmbit Social, Recerca i Tecnologia i Cultura.
 
www.ccfundacions.cat
#CCATFundacions
@CCATfundacions
#LesFundacionsHoFemPossible
VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones