El Centre Excursionista de Catalunya obre el seu fons documental amb una exposició a l'IEC
2008-11-05
Ofereix una selecció dels 7.000 mapes catalogats, datats entre el segle XVI i el XX
El primer mapa de Catalunya obra d’un català, Josep Aparici, datat al 1720; la Carta del Mont Perdut (1874) de Franz Schrader, del primer desplegament topogràficoexcursionista del Pirineu; la Carta Comarcal de Catalunya (1897) de Norbert Font i Sagué, i un dels quatre exemplars que es conserven de l’edició de 1938 del Mapa dels Municipis, Comarques i Vegueries de Catalunya, de Pau Vila; l’aixecament de la Cova del Drac (1880), de Mallorca, considerat el primer mapa espeleològic que es realitza a l’Estat; un complet mapa turístic de París de finals del XVIII; un peculiar còmic-mapa de l’Europa política del 1900, i fins i tot un detallat mapa naïf d’«Alemanya, paradís dels turistes», editat per les autoritats del Tercer Reich a Berlín, en català, l’any 1933 en la perspectiva dels Jocs Olímpics.

 

Les esmentades són algunes de les joies documentals de la Cartoteca del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), accessibles ara a tothom través de l’exposició Fer país, conèixer món i del llibre del mateix títol, presentat recentment.

 

La mostra es podrà visitar a Barcelona fins al 5 de desembre. Després es mostrarà al centre cultural la Fontana d’Or, seu de la Fundació Caixa Girona (carrer Ciutadans 19, de Girona), per a passar tot seguit als locals de la mateixa entitat a Puigcerdà i Roses. A l’abril del 2009 serà a la Universitat de Lleida.

 

La comissaria de l’exposició ha anat a càrrec de Francesc Roma (Sant Martí de Centelles, 1963), geògraf i llicenciat en ciències polítiques, i Rosa Anna Felip (Tremp, 1964), geògrafa, i l’ha dissenyada Teresa Sabater.

 

Tant l’exposició com el llibre, aquest a cura de Rosa Anna Felip, ofereixen una mostra significativa del fons catalogat i digitalitzat de la Cartoteca històrica del CEC i, en paraules del president, Josep Manel Puente, expressen la voluntat de la institució «d’oferir el seu capital documental a sectors més amplis de la societat».  

 

Estructura de l’arxiu cartogràfic

        

La Cartoteca del CEC aplega 7.000 documents cartogràfics d’entre el segle XVI i la primera meitat del XX. Una part considerable dels documents són fruit de la voluntat i generositat dels socis del CEC actualment, més de 5.000, des de la fundació, el 26 de novembre de 1876 com a Associació Catalanista d’Excursions Científiques (ACEC).

 

El fons compta amb una seixantena de mapes, majoritàriament del Principat i del Pirineu, d’abans del segle XVII. Del XVIII, conserva prop d’un centenar de mapes, sobretot del Principat. D’entre 1800 i 1849 es conserven cent seixanta mapes dedicats a Catalunya, la Península i altres països d’Europa, principalment de França, Suïssa, Àustria, Alemanya i Itàlia. El volum de mapes d’entre 1850 i 1899 és encara més important, amb prop de vuit-cents seixanta registres, i on guanya rellevància el nombre de mapes d’Europa, que s’estén als territoris més orientals. La cartografia editada durant la primera meitat del segle XX és la més abundant —supera els mil registres— i coincideix amb l’època de màxima activitat de la institució fins a l’esclat de la Guerra Civil.

 

La catalogació i digitalització de la Cartoteca del CEC ha estat possible, com destaca el president del Centre, «gràcies a la col·laboració i al patrocini de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, a l’impuls inicial de Josep Maria Panareda i a tot el personal que treballa en el Comissionat per al Patrimoni Documental del Centre, que dirigeix Manuel Castellet», membre i expresident de l’IEC.

VOLVER
Diseño web y desarrollo de aplicaciones